суботу, 20 вересня 2014 р.

Навчально-виховний захід на тему: «Математика очима художника»

Ось уже майже п'ять століть незмінний інтерес серед учених викликає спадщина Леонардо да Вінчі. Сьогодні він відомий в першу чергу як художник, чиї полотна прикрашають найвідоміші музеї світу. Загадка посмішки Мони Лізи й досі спонукає до виникнення з десяток найбожевільніших теорій, але і не тільки це, а ще й той факт, що на знаменитій фресці Леонардо да Вінчі "Таємна вечеря" дослідники бачать пророцтво кінця світу. Однак Леонардо був і не менш талановитим винахідником, який відкрив для людства новий етап розвитку. 
Саме з цих слів розпочалося святкова подорож. Ліцеїсти мали змогу дізнатися про те, якою творчою, талановитою людиною був Леонардо.  Італійський митець, скульптор, архітектор, інженер, технік, учений, математик, анатом, ботанік, музикант, філософ епохи Високого Відродження - яскравий представник типу «універсальної людини».
Такою багатогранною особистістю увійде Леонардо в пам'ять дітей. Ведучі заходу не лише дивували біографічними фактами з життя митця, але й розважали присутніх  математично-пізнавальними завданнями, серед яких було, наприклад, таке: «Чи знаєте Ви, що ступня людини складає 1/7 частину її зросту. Підрахуйте який повинен бути у вас зріст, якщо ваша стопа дорівнює 23 см, 25 см, 27 см. Скільки повинна дорівнювати стопа баскетболіста при зрості 2,15 м – (30,7 см)».  
Або таке: «Підрахуйте, будь ласка, скільки років тому народився Леонардо, якщо 1452 є роком його народження.  А скільки вам буде років, коли в Італії  будуть відзначати 600 річчя з дня народження художника». Або таке: «Леонардо да Вінчі був лівшею і писав "дзеркально" - тобто справа наліво. Спробуйте прочитати слова художника…